DIETA DUKAN. Acesta este un regim care se bazează în mare parte pe proteine. DIETA DUKAN pare să fie cura de slăbire ideală pentru persoanele care vor să scape de o bună parte dintre kilogramele în plus într-un timp relativ scurt.
Dieta Dukan este concepută în așa fel încât să fie favorizat consumul proteinelor în detrimentul lipidelor și glucidelor. Este așadar vorba despre un regim de tip proteic, însă în același timp este și o dietă hipocalorică, pentru că reducerea numărului de lipide și glucide consumate conduce automat la un aport caloric mai mic.
Prin reducerea absorbției de glucide și lipide, organismul va fi obligat să apeleze la propriile rezerve adipoase pentru ca mușchii să poată continua să funcționeze. Datorită acestui mod de alimentație, organismul va începe să producă corpi cetonici, care vor trebui să fie filtrați de către rinichi. Acest fapt îi va solicita suplimentar, așa că se impune suplimentarea cantității de apă ingerată.
Specialiștii în nutriție spun că DIETA DUKAN promite supraponderalilor chiar și pierderea a 10 kilograme în 14 zile. Potrivit acestora, spre deosebire de alte cure de slăbire, DIETA DUKAN reduce riscul de a lua din nou în greutate, cu o singură condiție: dacă regulile DIETEI DUKAN sunt urmate până în cel mai mic detaliu și toate etapele sunt parcurse până la capăt.
DIETA DUKAN este împărțită în patru faze: etapa de atac, etapa de croazieră, etapa de consolidare și etapa de menținere.
â— Etapa „de atac” a DIETEI DUKAN este urmată, în general 4-5 zile, dar poate dura, în funcție de numărul kilogramelor în surplus, și până al o săptămână. În această fază, persoanele care încep cura vor mânca numai proteine. Printre alimentele cu un conținut ridicat de proteine se numără carnea, laptele degresat, ouăle, și lactatele cât mai apropiate de 0% grăsime. În prima fază a DIETEI DUKAN, legumele și dulciurile de orice natură, inclusiv fructele, sunt interzise. În plus, alimentele permise nu trebuie prăjite. Acestea se vor fierbe, prepara la aburi sau pe grătar. În aceste zile este obligatoriu să beți între 1,5 și 2 litri de apă pe zi. O altă regulă obligatorie este consumul unei linguri și jumătate de tărâțe de ovăz, fie că sunt, fie că nu amestecate în lactate.
â— Etapa „de croazieră” a DIETEI DUKAN durează de la 5 zile la câteva luni și de fapt aceasta este faza în care se pierd, treptat, cele mai multe kilograme, cu o medie de un kilogram pe săptămână. În această fază, se alternează zile de regim în care se vor mânca doar proteine cu zile în care, pe lângă proteine, sunt incluse și legumele. Morcovul, porumbul, cartofii, fasolea și orezul trebuie evitate. De asemenea, sunt interzise făinoasele. Specialiștii recomandă ca legumele să fie introduse treptat în DIETA DUKAN, câte una la o masă. De asemenea, se va menține regula cunsumului de apă, dar și de tărâțe de ovăz, crescând cantitatea la două linguri
â— Etapa „de consolidare” a DIETEI DUKAN durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut. Nutriționiștii spun că în această perioadă, organismul are tendința de a recupera greutatea, de aceea sunt posibile stările de oboseală sau senzația de frig. În primele zile trei-cinci zile se reintroduc treptat fructe și cereale și, dacă organismul o cere, maximum două felii de pâine integrală pe zi. De asemenea, în această fază se recomandă introducerea în dietă a orezului, a porumbului, a mazărei și a cartofilor, dar cu precauție. Printre alimentele contraindicate se numără în continuare bananele, cireșele, strugurii, fructele seci și mâncărurile prăjite. Untul și alte grăsimi se vor folosi cu moderație în prepararea alimentelor. În această fază, proteinele și legumele pot fi consumate fără restricții în orice zi, dar regulile legate de conumul de apă, de tărâțe și de mișcarea fizică obligatorie rămân valabile.
â— Etapa de menținere și stabilizare a greutății. Această fază a DIETEI DUKAN presupune o singură regulă care trebuie respectată toată viața: joi se va ține un regim proteic. Ultima etapă a DIETEI DUKAN ne permite să mâncăm dulciuri și făinoase, dar nu mai mult de o porție pe săptămână. De asemenea, prăjelile trebuie mâncate cu moderație.
DIETA DUKAN trebuie evitată de persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare și de diabet, deoarece principiile de bază ale DIETEI DUKAN vor înrăutăți starea de sănătate ale acestor pacienți.